Rök din egen lax till jul – det är lättare än du tror

värmepellets

Det är mycket att stå in precis innan jul. Det ska handlas julklappar, julpyntas och lagas massor av godis och julmat. Ja, det finns genvägar runt och till varje moment, men det ligger ju något njutningsfullt i att göra allt från grunden. Det blir liksom ingen riktig jul utan hemmalagad skinka, köttbullar och kola. Så när du ändå är i farten, testa att röka laxen själv. Det är värt besväret, och det är mycket ju roligare att servera.

Fisken
Det roligast är ju naturligtvis om du fångat fisken själv, men någon mått få det kanske vara. Köp fisken i affären. En bra idé är ju att röka mycket fisk på en gång, det tar ju tid och krävs lite arbete. Var ute i god tid och leta extrapriser på hela laxsidor. Frys sedan ner dem och plocka upp när julen närmar sig och det är dags för rökning.

Förberedelse
Innan laxen röks måste den ligga i lag för att få den där perfekta smaken. Ett vanligt recept på lag är följande (avser ett kilo flax); rökspån av al, (släng i ett par värmepellets av gran om du har) 1 kvist enris, 2 msk socker, 1 ½ deciliter havssalt och 1 liter vatten. Koka upp lagen och låt den sedan svalna. Låt laxen dra i lagen minst en dag.

Rök i röklåda
En vanlig röklåda kan du köpa nästan var som helst. Använd rökningsspån av al, några värmepellets från gran och en kvist enris för bästa resultat. För ett kilo lax tar tillagningen i röken cirka 25-30 minuter. Vänd efter halva tiden. Laxen ska ha en innetemperatur på 45 grader när den är klar. Ett trix är att lukta på laxen för att känna om den är helt färdig. Luktar den typiskt fisk så ska du köra den lite längre, men om den bara luktar rök så är den klar.

Förvaring
Färdigrök fisk kan förvaras i en bunke med lock. Lägg gärna i ett par lätt fuktade värmepellets av gran i burken, det ger en liten extra kick i smaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *