Hur man bygger en egen pool!

nålfiltsmatta

En pool kan vara ett roligt inslag om du har en stor bakgård, men att installera en är långt ett enkelt. På de flesta platser får du inte ens bygga en pool själv. Men har du kunskapen och alla bygglov på plats så är det inget som hindarna dig. Förfaringssättet är likadant oavsett om du väljer att bygga pool i glasfiber-, vinyl- eller betongpool. Börja med att välja en lämplig plats för din nya pool och bestäm sedan önskade form och djup. Du kan sedan att hyra entreprenad som kommer att gräva ut området, drar nödvändig VVS- och el.

1 Planerar din pool
Skaffa alla nödvändiga bygglov på plats.  Det kan finnas statliga eller lokala riktlinjer som du måste ta hänsyn till när du bygger din pool. Vissa kommuner kan också kräva att du har ett särskilt eltillstånd. Den elektriker du anlitar för poolens ingående ledningar kan dock ofta ansöka om ett tillstånd för din räkning.

2 Välj en lämplig plats för poolen.
Välj den plats som fungerar bäst för din nya pool. Simbassänger finns vanligtvis i bakgårdar, men du kan också placera din åt sidan om du har tillräckligt med utrymme. Undersök nog den plats som du valt. Är det mycket sten eller träd som måste tas bort kan kostnaden för utgrävningen öka kraftigt. I värsta fall kan du stöta på berggrund vilket kan bli väldigt dyrt. Sedan ska den plats du väljer vara tillgängligt för grävmaskiner och lastbilar att komma till och ifrån.

3 Hur ska din pool se ut?
Tänk på hur du vill att din nya pool ska se ut. Föredrar du en rund, fyrkantig eller rektangulär form? Hur djupt ska den bli? Allt detta är viktiga detaljer som du måste diskutera med din entreprenör innan projektet påbörjas. De flesta hempooler finns i standardstorlekar som 3,0 m x 6,1 m, 4,6 m x 9,1 m och 6,1 m 12 m ) och kan vara var som helst mellan 4–15 fot (1,2–4,6 m) djup. Tänk på att ju mer komplex din pooldesign är, desto högre blir den totala kostnaden.

4 En bra grund är allt
En pool ska hålla i många år och det är därför viktigt att du gör ett bra grundarbete. De flesta poolerna är färdiga och levereras med en ytbeläggning av: gjuten betong, glasfiber eller vinyl. Betong är det starkaste och mest hållbara, men också det dyraste.

5 Köp en färdig glasfiberpool för enkel installation.
Glasfiberpooler säljs oftast som färdiga former i ett stycke. Detta gör dem till en lek att sätta i. Glasfiber erbjuder också den bästa balansen mellan hållbarhet och prisvärdhet. För saltvattenpooler bör du använda glasfiber- eller vinylfoder, eftersom salt kan slitna ner betong över tiden.

6 Gå med en vinylfodrad pool om du vill spendera mindre.
Vinylpoolfoder är i huvudsak stora, släta lakan som är formade för att passa konturerna av den färdiga poolen. De är överlägset det mest ekonomiska alternativet. Den största nackdelen är att de slits ut mycket snabbare än både glasfiber och betong. En annan nackdel med vinylpoolfodral är att de har en tendens att bubbla och vecka sig över tid. Detta innebär att de kan behöva justera regelbundet för att behålla sitt attraktiva utseende. Det är också en bra idé att lägga en barriär med nålfiltsmatta mellan vinylen och marken. Nålfiltsmatta gör att stenar och andra vassa detaljer in gnuggar hål på själva vinylduken. Nålfiltsmatta hindra också fukt ligga mot vinylduken då det kan skapa fula fläckar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *